«ΑΠΟ ΤΗΣ ΘΥΜΗΣΗΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΣΑΚΙ»

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ   ΨΥΧΗΣ  ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΡΖΕΝΤΑ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

darzentas_g

ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΑΣ

 

Ήταν η ζωή όλου του νησιού ήταν η ομορφιά της φύσης ήταν η κρυφή ερωμένη του αγρότη, ήταν η αμπελιά μια ζωγραφιά ,ήταν μια κοπελιά με όμορφες μπλεξούδες και πράσινη φορεσιά. Ήταν  το αμπέλι  του  νοικοκύρη  αγρότη η ψυχοθεραπεία του, άλλα και  όλη  του  η ζωή. Ζούσε την οικογένεια του πουλώντας τα σταφύλια  ή το κρασί. Θεέ μου τι μυρωδιά τι γεύση τι ποιότητα!.

 

ΑΜΠΕΛΙ

 

«Κα  βρέ  Γιώργο» θα μου πουν οι φίλοι, «τρεζάθηκες πάλι;. Γιάντα ήπιασες την πέννα και γράφεις… γράφεις… γράφεις;. Κα μα πας νομίζεις,  ότι γροικούν ήντα λες και ήντα γράφεις;». 

«Αααα καμένο παιδί με τση τρεζάδες σου»,  μου είπε ο γέροντας ο  οποίος μου τηλεφώνησε συγκινημένος ,διότι του είπε η εγγονή του ότι αρέσει στον κόσμο το απόσταγμα  ψυχής που γράψαμε. «Κα  βρέ τρεζέ θαλασσοπόρε  ηντα  σε ….».  άντε μη πω τι μου πες άντε…..

Να είσαι καλά παππούλη …Ενθυμούμαι  και  συγκινούμαι ,αναλογίζομαι και νοσταλγώ, αναπολώ τις αγνές ομορφιές και συμπεριφορές ανθρώπων και ζώων και δακρύζω ….αλήθεια και ζώων. Και δακρύζω και συγκρίνω εποχές και ανθρώπινες αγάπες. Ο τρύγος μια γιορτή με τραγούδια και παιδικές φωνές .Όλη η οικογένεια με ένα φερεντίνι και ένα καλάθι για το μάζεμα των σταφυλιών. Όλη  η οικογένεια στην γιορτή της βεντέμας και βέβαια ήταν τα σταφύλια μαζί με τις ντομάτες και το κριθάρι, τον  αρακά, τα κουκιά  και το φάβα,  οι σοδειές τους. Ήταν όλη τους η ζωή όλη, όλη, όλη!.

 

 

ΒΕΝΤΕΜΑ07 Αυτά τα λίγα είναι από της  θύμησης  μου  το δισάκι , πολύ λίγα. Απειροελάχιστα. Αυτές τις ομορφιές θυμάμαι.  Αυτές τις θύμησες αναπολώ  και ονειρεύομαι  ομορφιές. Τα αμπέλια θυμάμαι, «τι καλλιέργεια!» σκέπτομαι.  Το  πάστρεμα  μετά τον τρύγο, το τύλιγμα την κλάδα, το πρώτο ζευγάρι με το λάκισμα , το διαλέτρι και μετά το τριαλέτρι.  Τα αμπελοφάσουλα  και  τση καρδαμίδες, αγνά  όλα όπως οι καρδιές των ανθρώπων της εποχής. Τα ριμίδια (αγροτικοί δρόμοι) πεντακάθαρα και άνετα  δια την ασφαλή  διέλευση πεζών και οχημάτων.

 

 

 

 

 

Διέλευση   Πεζών  και Οχημάτων (γαϊδουριών) τότε!. Τώρααααα;!..  Δεν υπάρχει πράμα!.  ΓΙΑΝΤΑ;. Άμε ρώτα   ήντα  να  σου  πω  εγώ … Μήπως γνωρίζει κανείς; .Σας διαβεβαιώ  ουδείς  δεν γνωρίζει ΠΡΑΜΑ. Ουδείς!. Και  μη διερωτηθείτε  τι θέλω να γράψω και να πω για  τσου αμπελώνες.

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΛΑ  ΟΜΟΡΦΑ  ΚΑΙ  ΣΤΕΝΟΧΩΡΑ  ΚΑΙ  ΘΑ  ΤΑ  ΓΡΑΨΩ  ΑΓΑΛΙ- ΑΓΑΛΙ ….ΕΝΑ  ΛΙΘΑΡΑΚΙ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ΕΓΩ , και  ανυπομονησία οι αγαπημένοι μου …ΦΙΛΟΙ μου  το  ψυχογράφημα συνεχίζεται.

  Καλή δημιουργική  χρόνια  με περισσότερη αγάπη και  λιγότερη χοληστερόλη.